Mi a HPV?

Humán Papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, általában nem okoz tüneteket, és sokszor magától elmúlik. Emiatt sokan soha nem tudják meg, hogy megfertőződtek a vírussal.

A betegek 10–15%-ánál azonban HPV- fertőzés, és egyes esetekben méhnyakrák is kialakulhat.

Informrációk a HPV kialakulásáról

Az elváltozások a méhnyakban jelentkeznek. A méhnyak alsó, hüvelybe boltosuló részén található a fertőzésre különösen fogékony transzformációs zónának nevezett terület.

Mi az a HPV?

A HPV számokban

A vírus okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés világszerte, 10-ből 8 szexuálisan aktív nő és férfi élete során valamikor megfertőződik. A 20-25 év közötti fiatal nőknél nagyobb a fertőzés kockázata.

A HPV a legtöbb esetben a méhnyak elváltozásaiban van jelen, amelyek tovább fejlődhetnek méhnyakrákká.

%

A méhnyakrákos esetek 70%-át a HPV 16-os és 18-as törzse okozza

méhnyakrákos és 15 000 haláleset évente Európában

A 4. vezető daganatos halálok

A 4. vezető daganatos halálok

világszerte

A 2. leggyakoribb rákbetegség

A 2. leggyakoribb rákbetegség

a mellrák után a 15-44 éves női  populációban

A HPV terjedése

Orális, hüvelyi és anális szex útján tudja terjeszteni a vírust hordozó személy még abban az esetben is, ha nála a fertőzésre utaló jelek, tünetek nem mutatkoznak. Nagyon nehéz kideríteni, hogy valaki mikor, illetve kitől kaphatta el a vírust, mivel a fertőzés gyakran tünetmentes. Ráadásul a fertőzés jelei vagy tünetei akár évekkel a vírushordozóval való érintkezés után is kialakulhatnak.
s

Az óvszer használata csökkentheti a HPV átvitelének kockázatát, de teljesen nem tudja kiküszöbölni.

A HPV rizikófaktorai

A méhnyaki elváltozások kialakulásának fő kockázati tényezője a tartósan fennálló fertőzés.

Egyéb tényezők:

  • A jelenleg ismert, több mint 200 különböző HPV-típus közül a 16-os és 18-as  típus okozza a méhnyakrák esetek körülbelül 70%-át
  • A fertőzött nő immunrendszere
  • Dohányzás
s

A HPV és az egyéb fertőzések kockázatának csökkentése érdekében fontos az általános egészség, azon belül a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzése.

HPV

HPV-fertőzés megelőzése

Nagyon fontos az edukáció

Edukáció

  • Felelősségteljes szexuális élet
  • Egészséges életmód: dohányzás mellőzése
Fontos az évenkénti méhnyakrák-szűrés

Szűrés

  • Éves nőgyógyászati vizsgálat: a szexuálisan aktív nőket 30 éves koruktól szűrni kellene
Manapság a védőoltás segíthet a méhnyakrák kialakulásában

Vakcina

  • A primer prevenció a 9-14 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt beadott HPV-védőoltással kezdődik.
    A vakcinák azonban a már meglévő fertőzést, illetve az általa kiváltott betegséget – mint a méhnyakrák – nem gyógyítják, és nem alkalmasak a méhnyakrák szűrésére!

A HPV diagnózisa

Mivel a humán papillomavírus okozta fertőzés a legtöbb esetben tünetmentes, felismerése egyetlen módon, nőgyógyászati vizsgálattal lehetséges.

A rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatok kulcsfontosságúak, mivel a méhnyakrák megelőzhető, amennyiben a fertőzést és/vagy az elváltozásokat korai stádiumban észlelik.

PAP-teszt

PAP-teszt (Papanicolau) vagy a hüvely citológiai vizsgálata segít a méhnyak nagyon korai stádiumban lévő elváltozásainak felderítésében.

HPV-teszt

A fertőzés kimutatása mellett a HPV típusát is azonosítja.

A pozitív teszt vagy a kóros PAP-kenet nem azt jelenti, hogy rákos megbetegedés fog kialakulni: a legtöbb esetben a fertőzés és az elváltozások maguktól megszűnnek. Azon pácienseknél azonban, akiknél kóros leletet találtak, a korrekt értékeléshez az alábbi vizsgálatok elvégzése is szükséges:

Kolposzkópia

A kolposzkópia a méhnyak kolposzkóp segítségével történő vizsgálatát jelenti, amely lehetővé teszi a méhnyak állapotának alaposabb megítélését. Ez a vizsgálat általában nem okoz több kellemetlenséget, mint a citológiai mintavétel.

Biopszia

Ha a kolposzkópos vizsgálattal a méhnyakon szöveti károsodás gyanúját felvető  elváltozások láthatók, akkor méhnyakbiopsziát is kell végezni.

Biopsziára általában a méhnyak prekancerózus (a rákot megelőző)  elváltozásának végleges diagnózisához van szükség.

A HPV kezelése

Olyan helyi és orális kezelések állnak rendelkezésre, amelyek segíthetnek a HPV-fertőzés leküzdésében és az érintett területek gyógyításában. A rákot megelőző elváltozások eltávolítására a legsúlyosabb esetekben különböző sebészeti eljárásokat lehet alkalmazni, ilyen például a konizáció, a krioterápia vagy a termikus abláció. A megjelent méhnyaki elváltozásokra alkalmazott  legmegfelelőbb kezelésről szakember dönt. Nagyon fontos, hogy kövessék tanácsait és utasításait.

Colpofix® hüvelyi gélspray hatása klinikailag igazolt

A Colpofix® egyetlen innovatív hüvelyi gélspray a HPV okozta méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére. Hatását a méhnyak-hüvelyi transzformációs zóna élettani körülményeinek befolyásolásával fejti ki.

Colpofix vaginális gélspray a HPV kezelésére és megelőzésére

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A humán papillomavírus (HPV) által okozott méhnyaki elváltozások megelőzése és kezelése, a méh­nyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeit szabályozó mechanizmus révén.

Klinikailag igazolt hatás
Innovatív hüvelyi gélspray

A Colpofix egy innovatív gél ami a befúváskor folyadékká alakul, ezzel biztosítja az optimális eloszlást a kezelt területen, majd ismét gél állapotot vesz fel, amivel megelőzi a visszafolyást

Egyedülálló összetétel

Összetevői egymást segítve fejtik ki hatásukat

Higiénikus használat

Egy doboz Colpofix 10 darab egyszer használatos applikátort tartalmaz

Colpofix vaginális gélspray a HPV kezelésére és megelőzésére

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz