Gyakori kérdések a HPV-ről és a Colpofix-ről

Mennyire gyakori a HPV?

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés. Olyan gyakori, hogy sok szakértő a normál szexuális élet elkerülhetetlen következményének tartja.
Az összes szexuálisan aktív nő és férfi mintegy 80%-a életében valamikor megfertőződött HPV-vel, de a legtöbben soha nem tudják, hogy vírusuk van. A legtöbb esetben ugyanis a HPV ártalmatlan és nem okoz tüneteket.

Hogyan kapható el a HPV?

Orális, hüvelyi vagy anális szex útján a HPV elkapható olyan személytől, aki hordozza a vírust, még akkor is, ha az illetőnél a fertőzésnek nincsenek jelei vagy tünetei.
Minden szexuálisan aktív ember elkaphatja a HPV-t, még akkor is, ha csak egy személlyel létesít szexuális kapcsolatot. Ráadásul a tünetek évekkel a fertőzés után is jelentkezhetnek, így nem feltétlenül lehet kideríteni, hogy a fertőzés melyik partnertől származik, vagy hogy milyen régen történt.

Elmúlik a HPV?

A HPV gyakori fertőzés, amelyet az immunrendszer többnyire természetes úton képes legyőzni. A HPV-fertőzés 10-ből  kb. 9  esetben két év alatt magától elmúlik.

Ha a HPV magától nem múlik el, akkor különböző egészségproblémákat okozhat, például szemölcsöket a nemi szerveken, illetve rákot megelőző elváltozásokat. Jelenleg rendelkezésre állnak olyan kezelések, amelyek segítenek a fertőzés leküzdésében és az érintett területek gyógyításában.

Az esetek 90%-ában a méhnyak elváltozásai két év alatt maguktól megszűnnek.

A betegek 10–15%-ánál azonban tartósan fennálló HPV- fertőzés, valamint egyes esetekben méhnyakrák is kialakulhat.

Megfertőzheti a férfiakat a HPV?

A férfiak is megfertőződhetnek HPV-vel, akárcsak a nők. A férfiak HPV-fertőzése érinthet a torkot és az anogenitális területet. A genitális szemölcsök azonban ritkábban okoznak a HPV-vel összefüggő rákot. A férfiak HPV-vel összefüggő rákjai közé tartoznak az anális, a pénisz-, illetve a szájüregi daganatok, de ezek ritkábban fordulnak elő.

Hogyan befolyásolhatja a HPV a kapcsolataimat?

Mivel a HPV tünetmentes, a partnerek át tudják adni egymásnak a fertőzést anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Ne feledje, hogy a szexuálisan aktív emberek 80%-a megfertőződik HPV-vel valamikor életében, és bizonyos esetekben a tünetek csak sok évvel a fertőzés után jelentkeznek. Ez megnehezíti annak kiderítését, hogy valaki mikor és kitől kapta el a fertőzést. Ezért fontos tájékoztatnia a szexuális partnerét arról, ha diagnosztizálták Önnél a HPV-t.

Minden új szexuális partnernél fontos az óvszer megfelelő használata. Kimutatták, hogy ezzel jelentősen csökkenthető mind a genitális szemölcsök, mind a rákmegelőző elváltozások előfordulása. Fontos megjegyezni, hogy az óvszer csak a fedett területet védi, így ha egyéb, potenciálisan fertőző területek még szabadon vannak, a védelem nem teljes.

Betegként mit tehetek a vírus felszámolására, illetve a méhnyakelváltozások lehetőségének csökkentésére?

A HPV-fertőzések általában természetes úton oldódnak meg, az immunválaszunknak köszönhetően. Fontos tehát az erős immunrendszer és az optimális hüvelyi egészség azért, hogy segítse a HPV-fertőzés elleni küzdelmet, valamint hogy csökkentse a más kórokozók általi fertőzések lehetőségét.

Fontos továbbá az egészséges életmód: a dohányzás és az alkoholfogyasztás növelheti a tartós HPV-fertőzés kockázatát, és megkönnyítheti a  méhnyaki elváltozások kialakulását.

Mire jó a Colpofix® hüvelyi gélspray?

Colpofix vaginális gélspray a HPV kezelésére és megelőzésére

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A humán papillomavírus (HPV) által okozott méhnyaki elváltozások megelőzésére és kezelésére alkalmas a méh­nyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeit szabályozó mechanizmus révén.

Klinikailag igazolt hatás

A Colpofix hatásosságát egy 999 beteggel végzett klinikai vizsgálat eredmények támasztják alá.

Innovatív hüvelyi gélspray

A Colpofix egy innovatív gél ami a befúváskor folyadékká alakul, ezzel biztosítja az optimális eloszlást a kezelt területen, majd ismét gél állapotot vesz fel, amivel megelőzi a visszafolyást

Egyedülálló összetétel

Összetevői egymást segítve fejtik ki hatásukat

Higiénikus használat

Egy doboz Colpofix 10 darab egyszer használatos applikátort tartalmaz

Colpofix vaginális gélspray a HPV kezelésére és megelőzésére

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Ki használhat Colpofixet?

A Colpofix-kezelés minden olyan nő számára ajánlott, akit humán papillomavírus (HPV) fertőzött meg, függetlenül attól, hogy kialakult-e méhnyaki elváltozás. Azokban a nőkben, akiknél nem alakultak ki méhnyaki elváltozások, a Colpofix hatásos megelőző kezelés. Méhnyakelváltozásban szenvedő nőknél a Colpofix kezelés elősegíti a lézió visszafejlődését és az újbóli hámképződést.

Mi a Colpofix?

A Colpofix egy innovatív, permetezhető hüvelygél, amely a humán papillomavírus által okozott méhnyakelváltozások kezelésére és megelőzésére javallott. A méhnyaki-hüvelyi transzformációs zóna élettani körülményeinek kontrollja útján hat.

Hogyan működik a Colpofix?

Aktív összetevői, a polikarbofil és a karboximetil-béta-glükán tulajdonságainak köszönhetően a Colpofix védőgátat képez a méhnyaki-hüvelyi hámszöveten, amely megvédi az érintett területet a külső kórokozók káros hatásaitól. Ezenkívül a Colpofix elősegíti a méhnyaki elváltozások visszafejlődését és a hám újraképződését. A karboximetil-béta-glükán prebiotikus hatásának köszönhetően segíti az egészséges hüvelyi mikrobiota helyreállítását és fenntartását, ezzel biztosítva a hüvelyi egészség jelentős javulását.

Hogyan végezhetik a rendszertelen menstruációval rendelkező nők a kezelést?

Rendszertelen menstruáció esetén a nőgyógyászok ismerhetik az egyes nők menstruációs ciklusának sajátosságait, és a páciens igényeihez igazított kezelést írhatnak fel. A kezelést csak a menstruáció alatt lehet abbahagyni, és a menstruáció végeztével újra lehet kezdeni a kezelést.

Mi történik, ha a Colpofix-t a menstruáció alatt használják?

A Colpofix használható a menstruáció ideje alatt. A szünet azonban a nők kényelme érdekében ajánlott. 

Alkalmazható a Colpofix óvszerrel?

Igen. A Colpofix teljesen kompatibilis a gumi/latex óvszerekkel.

Mennyi ideig használjam?

Célszerű naponta egy adagot (5 befújást) alkalmazni, este, lefekvés előtt. 1 flakon tartalma 10 napi használatra elegendő. A kezelést az orvos ajánlása szerinti ideig kell folytatni.

A Colpofix hatékony a nemi szemölcsök kezelésére?

A Colpofix kizárólag méhnyaki-hüvelyi alkalmazásra készült, nem pedig külső használatra. Ezért a nemi szemölcsök kezelésére nem alkalmas.

Hányszor használhatok egy hüvelyi applikátort?

Minden hüvelyi applikátort csak egyszer szabad felhasználni, és utána azonnal el kell dobni.